چکیده
تقاطع ها تاخير زيادي را در زمان سفر درون شهري بوجود ميآورند. به دليل مشكلات ناشي از عدم رعايت حق تقدم، تقاطعاتي با حجم بالاي ورودي را به چراغ راهنمايي مجهز ميكنند. براي استفاده بهينه از زمان سبز و جلوگيري از هدر رفت آن، سيستمهاي هوشمند زمانبندي به وجود آمدند. سيستمهاي هوشمند انواع گوناگوني دارند و به روشهاي مختلف تقاطع را زمانبندي ميكنند. هدف اصلي اين سيستمها كاهش زمان تاخير كل براي خودروهاي شبكه (در برخي موارد يك تقاطع منفرد) است. در اين پاياننامه روش ارائه شده توسط مكشين براي زمانبندي هوشمند، به عنوان روش پايه انتخاب، و در آن بهبودهايي براي كاهش ميانگين زمان تاخير داده شد. در اين راستا نرمافزاري توسعه داده شد تا به كمك آن يكي از تقاطعات شهر اصفهان به صورت شبيهسازي زمانبندي شده، و ميزان تاخير آن محاسبه شود. در ادامه با محاسبهي زمان گپ بهينه و همچنين اعمال شرط طول صف در فاز مقابل توسط نرمافزار، نسبت به بهبود روش زمانبندي پايه، و كاهش تاخير در آن، اقدام شد.
پس از انتخاب تقاطع جنوب پل آذر به عنوان تقاطع مورد مطالعه، اقدام به فيلمبرداري و محاسبه گپ خودروهاي آن شد. گپهاي محاسبه شده، به همراه تنظيمات مورد استفادهي كنترل ترافيك اصفهان، براي چراغ هوشمند تقاطع مذكور وارد نرم افزار شد. نتايج نشان داد كه چراغ غيرهوشمند با زمانبندي از پيش تعيين شده، بيشترين تاخير را براي خودروها ارائه ميدهد. پس از آن چراغ هوشمند با روش مكشين، و بعد از آن با بهبود نسبتا زيادي، روش زمانبندي هوشمند با بهينه سازي گپ، و روش زمانبندي با در نظر گرفتن شرط طول صف فاز مقابل، كمترين تاخيرها را ارائه دادند.
در اين مطالعه پس از محاسبه زمان تلف شدهي كل، مقدار سوخت مصرفي كل خودروهاي پشت چراغ نيز محاسبه شد. بر اين اساس مقدار زمان تلف شدهي كل و سوخت مصرفي در چراغ هوشمند با اعمال شرط طول صف فاز مقابل كمترين ميزان را داراست. پس از آن و به فاصلهي كمي روش استفاده از گپ بهينه قرار دارد، كه خود به ميزان زيادي مصرف سوخت كمتري نسبت به زمانبندي هوشمند به روش پايه دارد، و در نهايت بيشترين زمان تلف شده و نيز بيشترين مصرف سوخت مربوط چراغ با زمانبندي غير هوشمند تخمين زده شد.